четвер, 31 серпня 2023 р.

Урок народознавства

   
Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. Це слово іноді використовується у значенні невідомої і дуже небезпечної місцини, куди час від часу всі пропадають. Коли довго когось немає, кажуть: "Упав у леквар".Окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлят.
Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов'язаних з травленнях. Для багатьох закарпатських сімей приготування – це цілий ритуал, до якого ретельно готуються. Варіння леквару - це приємна метушня великої родини, це особливий запах і особливий смак. Звісно ж, ще й незабутні враження та довгі спогади.

Немає коментарів:

Дописати коментар